vineri, 30 octombrie 2015

Despre Blogul NU Publicitatii Ofensatoare


Descrierea blogului

Blogul este un spațiu în care femeile pot răspunde publicității ofensatoare de care sunt înconjurate. Modul în care femeile sunt prezentate în producțiile publicitare le afectează demnitatea, promovează prejudecăți și consolidează roluri de gen tradiționale și negative.
Misoginismul, sexismul şi stereotipurile de gen din publicitatea românească și internațională trebuie să primească un răspuns din partea noastră, a femeilor.

Suntem consumatoare pe piaţa românească și internațională. Deseori facem cumpărăturile pentru acasă. Cei care doresc să ne vândă produse, prin intermediul publicităţii, ne jignesc. Refuzăm să acceptăm postura de consumatoare supuse, fără voce și fără creier!

Acest blog este în aceeaşi măsură al nostru, al celor care l-am pornit, dar şi al vostru, al celor care îl citiți. Puteţi comenta o reclamă deja prezentată pe blog sau puteţi propune o postare proprie. Ne puteţi semnala reclame care nu sunt încă prezente pe blog. Puteţi scrie editoriale sau articole pe care să ni le propuneţi spre publicare pe blog. Ne dorim ca acesta să fie un spaţiu prietenos pentru orice persoană, un loc unde să îşi poată exprima liber părerile şi un manifest virtual pe care să îl popularizăm împreună.

Blogul conţine mai multe categorii: „Publicitate Ofensatoare România”, „Publicitate Ofensatoare Internaţional”, „Vintage”, „Bune Practici”, „Articole”, „Evenimente”, „Sexism si mass-media”, „Resurse”. Puteţi să ne propuneţi noi categorii sau teme.

Primele trei categorii sunt rezervate reclamelor care ne ofensează: reclame misogine, sexiste, reclame care, în mod „creativ”, reproduc stereotipurile și  prejudecățile de gen. Acestea sunt reclame care jignesc oamenii (femeile), reclame în care femeile nu fac şi/sau nu pot face altceva decât să gătească, să facă curat, să dezvolte obsesii legate de detergenţi, să aibă grijă de copii (de cele mai multe ori singure). În care sunt fie obiecte decorative atractive după standarde tradiționale, fie fiinţe prea pierdute pentru a îndeplini bine sarcini singure sau fără îndrumare din partea unui bărbat.
Categoria „Bune Practici” este rezervată acelor reclame, rare şi preţioase, care nu se conformează stereotipurilor de gen tradiţionale. Reclame care sunt cu adevărat creative pentru că prezintă femeile și bărbații în toată diversitatea lor şi rolurile de gen în mod pozitiv şi inovator, adică lipsite de prejudecăţi sexiste și misogine. La rubrica „Articole” ne propunem să postăm analize (articole, studii, editoriale) asupra realizării producțiilor publicitare și mici cugetări legate de felul în care publicitatea ne afectează viața de zi cu zi. Evenimentele în jurul publicității își au și ele rubrica lor. Aici vom posta comunicate de presă, volume despre publicitatea ofensatoare și alte informații adiacente. Ultima rubrică, „Sexism și mass-media”, va reda și va combate opinii și materiale sexiste ale reprezentanților mass-media.

Citiţi-ne, comentaţi-ne, trimiteţi-ne e-mailuri, propuneri şi sugestii la nupublicitatiiofensatoare@gmail.com


Originile și finanțarea blogului
Acest blog a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Femeile spun NU Publicităţii Ofensatoare” în perioada iulie-decembrie 2011. Centrul FILIA a implementat proiectul ”Femeile spun NU Publicităţii Ofensatoare” (Women Say NO to Disrespectful Advertising!), finanţat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.
Proiectul s-a desfăşurat pe mai multe planuri. Un prim plan l-a constituit editarea şi publicarea, în format electronic şi în variantă tipărită, a două volume: A. Un volum de analize asupra imaginii femeilor în publicitatea românească recentă. B Un al doilea volum ce cuprinde un „Catalog al Publicităţii din România”. Catalogul conţine o evidenţă a reclamelor vizate, a produselor promovate şi a agenţiilor de publicitate, precum şi scurte reacţii şi opinii. Prin aceste volume nu ne-am propus să realizăm o evidenţă completă a reclamelor ofensatoare la adresa femeilor; de altfel, credem că pentru un astfel de demers ar fi nevoie de mai multe volume. Însă, ne-am dorit să pornim un dialog şi să deschidem o punte de comunicare între femei şi industria de publicitate. Astfel, Catalogul este postat pe blogul „NU Publicității ofensatoare!” (http://nupublicitatiiofensatoare.blogspot.ro/2013/04/catalogul-reclamelor-ofensatoare-si.html) pe care l-am deschis tocmai pentru a le oferi o platformă femeilor, unde să îşi exprime în mod direct reacţiile faţă de maniera în care publicitatea românească le (re) prezintă. Tot în cadrul proiectului a fost realizată şi o cercetare calitativă, prin interviuri şi focus grupuri cu femei între 18 şi 55 ani privind modul în care acestea percep şi răspund reclamelor prezentate (pe baza selecţiei realizate de echipa proiectului). La sfârșitul proiectului a fost organizată o masă rotundă în cadrul căreia reprezentanţi ai ONG-urilor, ai instituţiilor relevante în domeniu, alături de femeile consumatoare ale acelor produse, au încercat să identifice posibilităţile de îmbunătăţire a situaţiei actuale şi principii de bună practică. Noi dorim să facilităm acest dialog!

Denumirea Proiectului încheiat în 2013 a fost ”Women Say NO to Disrespectful Advertising!” și a beneficiat de finanțare din partea Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos. Din 2014, blogul își continuă activitatea fiind alimentat de echipa de voluntare ale Centrului FILIA și conținând contribuțiile voastre.

Bine aţi venit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu