luni, 5 martie 2012

Dove Firming

Admit, îmi plac produsele Dove şi îmi place şi mai mult modul în care se promovează. Când au creat acest spot cu şase femei care nu se află toate în floarea tinereţii, înalte, micuţe, slabe, plinuţe, creţe, blonde, de culoare, am realizat că acest brand ştie să se vândă pentru că ştie cine le sunt consumatoarele. Nu ai cum să nu zâmbeşti când te uiţi la clip şi vezi femeile astea diferite cum râd şi ţopăie în chiloţei şi bustiere (fără fi nici o secundă într-o impostază sexualizată) în faţa camerei. Încrederea lor, zâmbetul lor te face să te uiţi în oglindă şi să zâmbeşti şi tu trupului tău. Te învaţă să faci primul pas în a te iubi pe tine însăţi: te învaţă să îţi iubeşti corpul. Pentru că Dove nu îţi vinde doar crema, aşa cum nici Apple nu îţi vinde doar un laptop. Dove îţi vinde o stare de bine şi într-un mod nesperat te face să răsufli uşurată ca şi cum tocmai ţi-ai dat drumul la corset şi îţi spui „da, există şi femei ca mine!”

Şi nu e ca şi cum nu am şti, noi femeile, de photoshop, de trucurile din publicitate care ne vând trupuri perfecte, nu e ca şi cum am fi idioate! Doar că acest bombardament – aspiraţional, cică! - cu trupuri perfecte, picioare lucioase care nu au nici un fir crescut pe sub piele, cu sâni sculptaţi parcă, cu ten perfect de zici că sunt măşti de ipsos, ajung la tine şi creează o tensiune internă fără să îţi ceară voie. Tu ştii că nu sunt reale, dar nu te poţi abţine să nu îţi doreşti să fii şi tu la fel, iar dorinţa acesta, când se loveşte de nevoile şi biologia propriului corp, ajunge să te facă să fii nemulţumită.

Dove aici loveşte, Dove aici te face să respiri. Şi îmi place asta. În plus, între noi fie vorba,  nu e ca şi cum acest spot ar fi cine ştie ce filosofie. Nu e ca şi cum le-au trebuit revelaţii ca să creeze un spot publicitar în care multe femei s-au regăsit. Şi nici nu cred că au cheltuit cu el. Nu au adus vedete, nici trupuri perfecte, ceea ce îmi întareşte convingerea că uneori, în publicitate, tot ce lipseşte pentru a vinde şi a primi încrederea consumatoarelor e puţin curaj şi onestitate. Cum spune şi vocea din fundalul reclamei (care e o femeie!): „Să fim serioşi, ar fi fost prea simplu dacă am fi ales top-modele!”

Andreea M.


Link Reclama: AICI

Un comentariu:

  1. "normal, femeile sunt mereu intens preocupate de fizicul lor"

    asta e motivul pentru care pe mine tot ma enerveaza reclama la dove. si asta, si toate celalalte.
    bine, in reclama nu apar fotomodele, dar tot se insinueaza ca femeile sunt toate (indiferent de culoare, constitutie) in stare sa rada, sa chicoteasca, ce mai, sa devina fericite, doar pentru ca au pielea mai fina.
    ca de-aia sunt femei.

    RăspundețiȘtergere