duminică, 5 februarie 2012

Dedeman

El se uită la meci în timp ce tu dai cu aspiratorul și se plange că îl enervează zgomotul? Nicio problemă, te duci la Dedeman, vopsești pereții verzi și-ai rezolvat problema. Dacă pe el nu poți să-l schimbi, schimbă măcar culoarea! Cam aceasta ar fi ideea de bază a reclamei de față. Asta invață femeile de cand lumea – bărbatu-i bărbat și-i șefu’ casei și-al familiei. Femeia spală, gătește, sterge praful, aspiră covorul; bărbatul bea bere, se uită la meci și țipă că nu-i șters praful bine, că-i friptura prea-n sânge și că nu aude meciul de zgomotul aspiratorului. N-ai ce-i face, “bărbatu-i bărbat” și l-ai luat “pe viață”. Doar ai jurat că “la bine și la greu”. Ai jurat în fața părinților tăi care au facut la fel, în fața părinților lui care-au făcut la fel, în fața tuturor femeilor care în loc să schimbe ticălosul au schimbat culoarea pereților. Acum, cu ajutorul Dedeman, e mult mai ușor – nici nu mai e nevoie să zugrăvească el, culoarea pereților se schimbă singură.

Ne-am obișnuit deja, din păcate, ca publicitatea să vândă prin stereotipuri, accentuându-le și perpetuându-le. Probabil este cea mai simplă formă de publicitate posibilă, care necesită extrem de puțină imaginație, bazându-se pe faptul că amuză prin clișee. Altfel nu îmi dau seama de ce o companie precum Dedeman nu ar fi putut face reclamă calității serviciilor sau produselor oferite ci a trebuit să apeleze la stereotipuri pentru a da “strigarea” la “schimbare”. Nu imi dau seama nici de ce, desi apelează la stereotipuri, încearcă să inducă ideea că femeile trebuie să accepte toanele “bărbatului-porc” și să schimbe alte lucruri din jur, care pot fi schimbate, fiindcă pe el nu il pot schimba. De ce?


Alice C.

4 comentarii:

  1. Campania a capitalizat in principiu pe problemele inerente care apar in viata de cuplu (aia reala, nu cea idealizata) punand intr-o lumina favorabila cand femeia cand barbatul, in functie de situatie. Cerceteaza si celelalte mesaje si ai sa observi ca respectiva campanie nu se adreseaza exclusiv barbatilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. pe mine ma amuza astia care apara ceva invocand bunele intentii. rezultatul conteaza mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Damn it! De unde sa stiu ca parerea mea ar fi trebuit sa amuze pe Mihai Zodian? Data viitoare am sa tin cont.

    RăspundețiȘtergere