vineri, 3 februarie 2012

Click! Lupta





Recunosc, acest afiş m-a cam descumpănit...asta pentru că, din punctul meu de vedere, nimeni nu primeşte un compliment atunci când este arătat citind atât de atent şi concentrat Click!. Sunt elitistă şi sceptică, probabil. Bărbatul din reclamă mie mi se pare suspect: ori citeşte foarte greu şi de aceea silabiseşte absorbit textele de înaltă inspiraţie literară din Click!, ori nu are preocupări mai interesante decât „poveştile cu adevărat extraordinare” din  respectivul ziar, ori stă prost cu vederea şi este ocupat cu mijitul ochilor. Oricum ar fi, nu prea cred că personajul este flatat de ipostază. Dar asta e doar interpretarea mea.

Cred că mai aproape de intenţia artistică a minţilor creative care au gândit afişul este scenariul următor: el este un bărbat adevărat- pentru că se bat două femei, pentru el. Este un bărbat adevărat- pentru că femeile sunt frumoase şi semi-dezbrăcate. Este un bărbat adevărat- pentru că nu-i pasă de femeile atrăgătoare care şterg podeaua una cu cealaltă. E un bărbat adevărat-pentru că citeşte Click! (Hahahaha)
Afişul a fost creat probabil cu intenţia de a mângâia orgoliul bărbaţilor, cum altfel, prezentând femeile într-un mod cât se poate de umilitor. Femeile din reclamă nu numai că se bat pentru un bărbat- ştie toată lumea că bărbaţii sunt o mană cerească pentru care femeile se păruiesc între ele oricând şi oriunde. Dar femeile se bat prost şi caraghios- cu pantofi şi tras de păr...măcar un stereotip să fi fost spart .... (nu încurajez violenţa, dar dacă tot o arătăm, să nu o ridiculizăm, doar pentru că e...violenţă feminină). Cireaşa de pe tort, femeile se bat îmbrăcate (e un fel de a spune) în fustă scurtă şi sutien sau într-o rochie decoltată ca un costum de baie. Asta pentru că în publicitatea românească unei femei, orice rol ar avea ea într-o reclamă, trebuie să îi vedem cât mai des şi mai bine corpul.
Corpul lor, dorinţa agresivă de a avea un bărbat şi lupta cu celelalte femei: caracteristici ale femeilor, conform Click!

Nici de reclama "simetrica", pentru "ele", nu sunt mulţumită. Pentru noi, femeile, nu au dezbrăcat doi bărbaţi frumoşi pe care să îi ignorăm regeşte. În primul rând, în reclama pentru "noi" e un singur bărbat. Pe care îl ignoră femeia din reclamă...dar...bărbatul este acoperit de albine ....Femeia din reclama aceasta, pe lângă faptul că este cu totul absorbită de Click!, nu are nici instinct de conservare... Intreb şi eu, inocent desigur, unde este simetria? Nu e corect!

Alice I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu