joi, 17 noiembrie 2011

Vodafone Internet



Ah, fotbalul! Această culme a realizărilor sportive româneşti! Cum ne-au umplut inimile de mândrie în ultimii ani echipele româneşti de fotbal calificându-se în toate marile competiţii şi câştigând medalii peste medalii...pardon! Am încurcat filmul, genul şi sportul...mă gândeam probabil la medalia de aur pentru echipajul feminin de 8 plus 1 la Campionatele Europene de canotaj, la medalia de aur a echipei feminine de spadă a României la Campionatul Mondial sau la medalia de bronz obţinută la Campionatele Europenede de box feminin..asta ca să numesc câteva din trofeele sportului feminin românesc câştigate în 2011.


Apelând la sensibilităţile româneşti şi iubirea de fotbal mioritică Vodafone ne-a delectat cu o reclamă anunţată pe mai toate panourile publicitare pentru promovarea serviciului său de internet. Domnul Chivu a fost invitat să antreneze online o echipă de fotbal de băieţi, iniţiativă lăudabilă de altfel.

Nu am înţeles însă de ce îi întreabă Chivu pe copii atunci când, se pare, nu este tocmai mulţumit de ei „Nu văd bine? Este o echipă de fete pe teren?”. Poate a dorit sa îi laude şi nu mi-am dat eu seama, altfel nu-i înţeleg logica.

Alice I.








9 comentarii:

  1. "Ah, fotbalul! Această culme a realizărilor sportive româneşti! Cum ne-au umplut inimile de mândrie în ultimii ani echipele româneşti de fotbal calificându-se în toate marile competiţii şi câştigând medalii peste medalii...pardon! "

    :)) faina introducerea

    RăspundețiȘtergere
  2. Logica e ca baietii joaca mai bine decat fetele, de-aia competitiile de fotbal sint separate pe sexe.

    Ideea blogului mi se pare absolut OK si o sustin 100%, dar astept exemple mai convingatoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. @StefanU: Nu cred ca "logica" ar fi faptul ca "baietii joaca mai bine decat fetele"... Separarea pe sexe in lumea sportului se face de obicei din necesitatea egalizarii fortei fizice. Dar asta tot nu justifica comentariul tau sau al lui Chivu. Fetele NU joaca mai prost decat beietii! Eu pot sa pun pariu cu tine ca sunt echipe de fotbal feminin in lumea asta care pot sa puna cu botul pe labe echipa Nationala de fotbbal a Romaniei in orice moment!

    RăspundețiȘtergere
  4. eh, nu chiar, pentru ca multe diferente sunt sociale si performantele depind de antrenament si mental. de pilda, la maraton, diferenta intre recorduri e de 12 minute, ceea ce pentru atleti de performanta pare mult, pentru oameni obisnuiti, nu prea :D oricum, la noi, nu joaca bine fotbal barbatii :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mihai Zodian- Multumesc!:)

    @ StefanU- "Logica e ca baietii joaca mai bine decat fetele, de-aia competitiile de fotbal sint separate pe sexe."

    Echipele sunt separate pe sexe si la competitiile de fotbal si in alte sporturi dar separatia in sine nu are legatura cu faptul ca “baietii joaca mai bine decat fetele”. De fapt separatia in sine nu are legatura cu abilitatea sportiva, ci este justificata prin crearea unor categorii care sa permita judecarea justa a performantei sportive raportat la coordonatele fizice. De ex. Nu se poate spune ca un boxer de categorie grea e mai bun decat unul de categorie mijlocie pentru ca el este la categoria grea...

    Acum este adevarat ca la fotbal echipele si competitiile masculine sunt la un nivel mai dezvoltat. Insa eu cred ca noi doi l-am “auzit” diferit pe Chivu. Eu nu am auzit “parca sunteti o echipa de fotbal de fete” (ceea ce ar fi oricum o generalizare hazardata- sunt echipe de fotbal feminin mai bune decat echipe de fotbal masculin...desi daca am compara sprijinul, sponsorizarile si conditiile oferite...), nu cred ca in acel moment avea el in minte o impartire pe genuri a fotbalului. Eu am auzit “in teren e o echipa de fete” iar eu inteleg replica asta in seria “joci ca o fata, arunci ca o fata, alergi ca o fata”, expresii populare de altfel foarte raspandite care sugereaza o inferioritate a femeilor in sport- sugestie neadevarata si...ofensatoare. Cred ca asta a fost sensul replicii si cred ca asa este inteleasa de majoritatea celor care au vazut reclama, confirmand un stereotip prost.

    In rest ma bucur ca iti place ideea blogului, te mai asteptam cu interventii, iar daca ai exemple de reclame pe care le consideri potrivite pentru tematica te rog scrie-ne! Ne dorim ca blogul sa fie deschis si interactiv, nu sa reflecte doar parerile a 1-2-3 persoane.

    Alice I.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alice:

    Buna,
    ca practicanta de arte martiale iti spun cu mina pe inima: barbatii practicanti de acelasi lucru sint statistic mai rapizi, mai puternici si mai rezistenti decit femeile. Si au o conditie fizica mai buna, obtinuta cu efort mai putin.

    ( bine aici nu ar avea sens sa fac o comparatie intre mine si colegii mei de servici cu burtici pufoase ...)

    Nu cred ca e vorba de inferioritatea femeilor la fotbal, ci de faptul ca cele doua sexe obtin performante diferite.... de-aia si sint bareme diferite pentru fete si baieti la orice proba, si competitii separate.
    Ideea cred ca fost sa-i impulsioneze pe pustani sa puna oleaca osul la treaba, nu sa jigneasca femeile in general.

    Pe mine cel putin ma seaca mult mai tare distinctiile de genul:
    -reviste / reviste pentru femei (si in revistele pt femei stie toata lumea ce se scrie...)
    -literatura /chick lit (adica femeile nu pricep o carte de uz general.. trebuie sa facem una special pt ele??)
    -anunturile de genul "angajam femeie sau barbat pt treaba X " (daca omu' stie sa execute treaba X, care e problema ca e barbat sau femeie ca nu ma prind?)
    -raspunsurile la interviuri de tip: "esti fata si colectivul e format numai din barbati"/"esti fata si postul nu ti se potriveste din acest motiv" etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu propun sa schimbam un pic perspectiva- hai sa ne uitam la rezultate. In septembrie, echipa nationala de fotbal feminin "sub 19 ani" s-a calificat in turul final al Campionatului European. Luna trecuta, in octombrie, echipa naționala de fotbal feminin a României a înregistrat a doua victorie in preliminariile Campionatului European, învingând Turcia cu 7 la0. Poate am eu memoria slaba, dar nu reușesc sa-mi aduc aminte ultima victorie a echipei naționale masculine. In condițiile astea, sa-mi fie cu iertare, dar Chivu cred ca si-ar fi dorit echipa de fete pe teren.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Elena: Cred ca esti prea ingaduitoare. "barbatii practicanti de acelasi lucru sint statistic mai rapizi, mai puternici si mai rezistenti decit femeile. Si au o conditie fizica mai buna, obtinuta cu efort mai putin."- asta nu inseamna ca sunt sportivi mai buni, raportat la conditiile de pornire initiale (oricum generalizam mult aici)- vezi exemplul meu cu categoriile de box. Expresii denigratoare despre femei si sport sunt folosite uzual, intr-un mod care jignesc multe femei, iar in lumina performantelor sportive sunt nefondate.Dupa cum a scris si Miruna, cred ca poate Chivu si-ar dori o echipa de fete in teren, inclusiv poate alaturi de el la echipa nationala, sunt si eu rautacioasa si ma gandesc ca poate asa ar avea performante mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Ma bucur atat de mult sa vad astfel de initiative. Va sprijin din tot sufletul si ca femeie imi asum responsabilitatea de a lupta impotriva misoginismului si de a demonstra prin puterea exemplului sa o femeie poate intrece cu mult limitele unui barbat. Va doresc mult succes!

    RăspundețiȘtergere