joi, 17 noiembrie 2011

Joe - Compromisuri

Mică lecţie de istorie. Profesorul de azi: dl Goe, mă scuzaţi, Joe. Rog să-mi fie iertată confuzia, dar tare mai seamană cei doi în ceea ce priveşte cunoştinţele de istorie. Altfel nu înţeleg cum se poate nu numai ignora contribuţia femeilor la evoluţia umanităţii, ci şi acuza că progresul a fost amânat pentru câteva secole din cauza lor (pentru că, bineînţeles, gentili ca întotdeauna, bărbaţii au cedat în faţa capriciilor femeilor, eh, nu-i vorba, au opus şi ei săracii ceva rezistenţă timp de sute de ani pe probleme minore cum ar fi dreptul la educaţie, vot, acces la putere...)



Putem vorbi totuşi de o vină a femeilor  în ceea ce priveşte amânarea progresului: vina de a fi femei. Păi, dacă Hypathia nu ar fi fost femeie, atunci progresul în matematică şi astronomie nu ar mai fi fost  întârziat sute de ani, poate dacă Ada Lovelac nu ar fi fost femeie, progresul în domeniul informaticii ar fi fost mai rapid, ea a fiind cea care a descoperit sistemul binar şi prima programatoare (într-adevar, o mare surpriză pentru industria IT- primul programator a fost o femeie). Aşadar, ce credeţi că a întârziat evoluţia umanităţii? Femeile sau sexismul?

Miruna M.

7 comentarii:

  1. HAHAHAHAHAAH
    Progresul in matematica si astrologie ar fi fost intarziat sute de ani . Cam dramatic nu ? Ea a nascocit asta cu Zodiile sau ce ?

    Ai gasit si tu 2 nume de femei intr-o perioada de 2000 de ani . Prima era Platon groupie si a doua saraca a fost mai pe bune dar nu si-a terminat niciodata proiectul.

    Femeile se impart in doua categorii, unele care isi zic sunt femeie am ceva intre picioare si o sa fac ceva cu asta si celelalte care isi plang de mila si dau vina pe barbati. Negrii aia tarati din Africa in 50 de ani de cand au primit dreptul la vot au reusit sa aiba un presedinte la casa alba si nu au plecat de la un statut dezirabil ca femeile - de egali .
    In caz ca ai uitat in societatea primitiva au fost destule matriarhii ( majoritatea probabil). Nu am inceput cu idei preconcepute si prejudecati (Religie,rasa, gen ) ci pur si simplu am ales un model optim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga anonimule, (apropo, de ce nevoia asta de a te ascunde?
    Hai sa o luam pe rand si incetisor

    1/Textul spunea matematica si astronomie- deci nu are legatura cu zodiile- sunt convinsa ca poti face diferenta intre astronomie si asttrologie

    2. Am ales doar doua nume pentru exemplificare, dar daca iti doresti iti pot pune la dispozitie materiale cuprinzatoare despre contributia femeilor in istoria lumii. Multe dintre ele nu apar in scrierile istorice clasice, dar cred ca asta nu e o mare suprriza dat fiind ca istoria a fost scrisa doar de barbati- e cam greu sa crezi ca vor fi mentionate meritelor femelor.

    3. Domane ce "imi plac" cateogoriile astea. Presupun ca varianta in care femeile isi zic sunt femeie am ceva si o sa fac ceva cu asta este exclusa din start din universul tau.

    4. Cred ca mai ai nevoie de putina documentare, nu de-alta dar ai afla chestii uimitoare cum ar fi ca femeile au primit drept de vot dupa afro-americani. Te las cateva minute sa-ti revii.

    5. Despre ce statut egal vorbesti? Femeile intrau la categoria "bunuri" si toate deciziile privind viata lor aparatine "detinatorului legal", fara drept la proprietate, fara drept la educatie atata timp, fara de DREPT LA VIATA, te rog explica-mi despre ce statut egal vorbim?????????????????

    Daca iti faci totusi curaj sa renunti la anonimat, contacteaza-ma si iti pun la dispozitie materiale pentru documentare- sau poti apela cu incredere la banalul google. Nu de-alta, dar asa bine ar fi sa stim despre ce vorbim

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamna Miruna M, va rog sa numiti, specific, ce descoperiri in materie de matematica si/sau astronomie s-au pierdut prin asasinarea Hypatiei. Asta ca sa inteleg daca va luati informatiile din Gibbon sau ati vazut de curand filmul "Agora" si clocotiti de "self-righteous indignation" cum zic prietenii de peste ocean.

    Si primul programator/programatoare nu a existat niciodata, indiferent de ce crede Wikipedia. Ada Lovelace a fost cu siguranta o femeie remarcabila, si influenta ei asupra lucrarilor lui Babbage a fost cu siguranta importanta - e dreptul dumneavoastra sa o numiti "prima programatoare" daca vreti neaparat sa credeti asta, dar intrebati pe orice matematician - algoritmii sunt mai vechi decat va inchipuiti, grecii antici erau perfect familiarizati cu conceptul.

    E adevarat ca prin negarea educatiei femeilor progresul tehnico-stiintific a fost incetinit, dar am asa o vaga banuiala ca expresia "sute de ani" e scoasa din burta.

    RăspundețiȘtergere
  4. ma gandeam sa ne gandim, impreuna, adicatelea barbati si femei sau femei si barbati, la acestea:

    1. de ce se interzice accesul la putere si in cazul caror categorii de gen sau sociale sau profesionale se practica, cu predilectie, acest lucru? Si de ce?!

    2. dreptul la vot - propun aceleasi intrebari ca la punctul precedent.

    3. ce implica/presupune sau in ce consta, concret, accesul la putere? si de unde incepe si prin ce se expliciteaza, concret, participarea la manifestarea puterii?!

    4. dispun, in sine, barbatii si femeile sau, altfel „politicizat„ spus, femeile si barbatii, de competente, aptitudini, abilitati si cunostinte diferite (intre ei/ele)?

    5. cum ai concretiza/operationaliza tu diferenta (probabil conceptuala) dintre/intre femei si sexism?

    RăspundețiȘtergere
  5. Lucian, intrebarile tale sunt bune pentru dezvoltarea unor lucrari de licenta, masterat sau doctorat. Judecand dupa intrebarea numarul 5, cred ca nu iti este strain ceea ce iti scriu. FILIA are o Biblioteca de Studii de Gen foarte buna, te invitam sa-i treci pragul.

    Dragul meu Anonim, in istoria omenirii nu a existat matriarhat intr-o forma comparabila cu patriarhatul. Patriarhatul este o forma de organizare care legitimeaza dominatia masculina; istoria pe care noi o stim nu a cunoscut o astfel de forma de organizare care sa intampine cu bratele deschise dominatia feminina.

    Intrebare: Mai putem discuta despre matriarhat ca despre structura comparabila cu patriarhatul ?!
    Raspuns: Nu

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, multumesc pt. raspunsul tau. din fericire, sper, ma gandesc, de oarece timp, la intrebarile propuse si, desigur, la eventuale raspunsuri. Eu unul cred, in continuare, si in utilitatea mai pragmatica a acelor intrebari, o utilitate la nivel societal-actional si nu una neaparat strict academica. voi trece, cu siguranta, pragul bibliotecii de care vorbesti, ba chiar, in masura posibilului, voi si contribui la imbogatirea ei cu noi titluri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă gândesc că nu ar fi rele și altfel de remarci...

    Iată ideea de început: bărbații sunt cei care fac compromisuri în fața femeilor, ei nu mai au nicio urmă de rațiune în fața acesteia. Să spun “femeie” sau să spun o pereche de sâni? Căci prima dată când auzim cuvântul “compromis” (chiar în acea secundă), vedem scrijelindu-se pe pereții peșterii niște sâni. Putem să o numim și o pereche de fese pentru că, din cauza unor fese care se unduiesc (femeia schițează roțile bicicletei în prezența bărbaților admirativi pentru posterior), progresul este amânat cu câteva zeci de ani.

    Despre ce este vorba în această reclamă? Joe ne lămurește. Dacă la început reclama ar putea să ni se pară jignitoare pentru ambele sexe – iraționalii bărbați și bucățile de corp - Joe îndreaptă lucrurile. El nu face niciun compromis, este un rațional care nu acceptă să fie influențat de un corp, fie el îmbrăcat și bărbătește. Nu se lasă Joe păcălit așa de ușor. Sper că ați observat costumul doamnei!

    RăspundețiȘtergere